Å lese fremmedspråktekster

Hvordan kan læreren presentere nye tekster for elevene på en slik måte at elevene blir motivert for å lese teksten?

For meg er det viktig at de tekstenene må være hentet ut av en kontekst: Når jeg presenterer en tekst for elevene mener jeg det er viktig at elevene kjenner til temaet (konteksten) teksten er hentet fra. For eksempel jobber mine elever nå med skolen som tema. For meg er det viktig at elevene at elevene før de begynner å lese teksten vet en del om hva de skal lese om.

Før teksten presenteres for elevene bør vi se litt på hvilke grafiske virkemidler som er brukt for å illustrere teksten. Google har undersøkt hvor på en side vi ser først og hva vi ser på etter hvert.

Når vi skal avkode en fremmedspråktekst må vi tenke litt anderledes. Som lærer må vi bruke tid på det som er rundt teksten for å vite noe om hva som er konteksten (temaet) i teksten vi skal arbeide med. Videre er det viktig at elevene, før de blir presentert for teksten, kjenner til en del «tema-ord» slik at de kan gjenkjenne dem før vi begynner med nærlesingen av selve teksten. Etter at dette er gjort må lærere og elever sammen koble ord og uttrykk som vi kjenner fra før. Når dette er gjort lytter elevene til teksten uten å se på teksten, men ved å bruke konkreter for å illustrere teksten. På den måten kjenner elevene innholdet i teksten før de begynner å lese teksten og de nye ordene glir inn i det etablerte vokabularet.

Når teksten er forstått er det behov for å øve på uttale av nye ord/fraser. Dette gjøres ved at alle leser sammen, parlesing, og til slutt lesing individuelt. Det er først når dette er gjort at jeg som lærer kan forvente at elevene kan lese teksten for å kunne svare på spørsmål om teksten. Elevene har fortsatt ikke lært å ta i bruk ordene, og for å få dette til må de få oppgaver hvor de tar i bruk de nye ordene i teksen med å bruke dem i setninger eller fraser.

Legg igjen en kommentar

Filed under Ukategorisert

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s